Idag är det Internationella Kvinnodagen. Det är märkligt att det ska behövas en sån dag i en värld där faktiskt strax mer än hälften av befolkningen är just kvinnor men som ändå av gammal tradition är ”underklass”.

Oftast är det också kvinnor som söker vägar att må bättre! Kurser i t ex mindfulness består ofta av merparten kvinnliga deltagare, ibland någon man. Det är tråkigt, för de positiva effekterna av träningen påverkar ju även män. Vi är alla ungefär samma skrot och korn inombords. Alla behöver vi lugn och stillhet, tid för återhämtning.

Idag tänkte jag publicera en liten film jag gjorde 2016, ett tag efter att jag gått en kurs i kulning. Kulning är den mer än 1000 år gamla metoden att kommunicera som kvinnorna förr använde sig av när de skulle ropa hem kor och getter, men även kommunicera med varandra mellan fäbodarna i den skandinaviska fjällvärlden. Det finns kulningsstrofer som betyder ”hur mår du där borta”? Eller ”du behöver inte leta efter korna mer, de har kommit hem”! Det var så intressant att lära sig om hur kullorna och deras sätt att föra fram det de ville säga, att använda sina röster på ett så smart sätt att det i bra förhållanden kunde höras upp till en mil!

Kvinnor strävar fortfarande på i alla världens hörn. Förunderligt nog är många fortfarande en i underläge, men medvetenheten ökar och där kvinnorna får respekt, utbildning och egna pengar där ökar välståndet för hela familjerna! Barnen får mat, skolböcker och utbildning. Frågan är bara – vad är det som gör att de inte fick det förut? Varför har inte detta uppnåtts tidigare när kvinnorna inte hade respekt, utbildning och egna pengar? När männen hade kontroll över allt? En bra fråga.

Höj volymen och hör naturens egna ljud på denna skogspromenad i Bohusläns skogar. 25 sekunder in i filmen börjar jag kula.

På tisdag börjar min nästa kurs i mindfulness och det finns plats för några till. Så bor du i närheten – anmäl dig till vårens mysigaste må-bra-kurs och ha fem träffar ihop med oss andra i det glada gänget på Gårdemyr utanför Grebbestad! Kanske jag kan visa dig hur man kular också?

Vill du anmäla dig eller fråga något – ring 0703-088316 eller maila maria.leisborn@telia.com.

Välkommen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: