Naturens kraft kan hjälpa till att läka stressrelaterade sjukdomar, läste jag i en tidning. Tänk vad sant det är! Här rusar många av oss runt i ekorrhjul, i asfaltdjungler, tunnelbanor, trafikköer, förorter och innerstäder. Det finns ju de som trivs med det också, de flesta miljöer har ju sin tjusning. Men själv behöver jag naturen för att hitta lugnet riktigt ordentligt.

Här är ett klipp från en dag i september (gå till 0:25 om du vill höra kulningen direkt). Jag tog en sväng i skogen en dag då fåglarna sjöng och solen lyste fram ibland. I en ravin där det var bra akustik började jag kula. Som alltid stod min hund blickstilla, som om han blev lugn. Och så lyssnade han. Efter ekot och inåt skogen. Han hör nog sånt som jag inte hör. För jag är övertygad om att kulningen får effekter på skogens liv, likaväl som att korna och getterna lockades hem av forna tiders kullor. För en annan gång när jag kulade i skogen knakade det till 50 meter bort och ut ur buskagen klev en älg! Den tittade på mig och mumsade lugnt på bladen där han stod medan jag kulade. Det rasslade till i trädet bakom mig – och där satt tre ekorrar och tittade på mig! Det var en nästan magisk upplevelse.

Kulning är en urkraft som får en att må gott i själen. På kulningskursen jag gick för ett par år sen var vi eniga. Att få lära sig en teknik som hjälper kvinnor att få höras (upp till någon mil under rätt förutsättningar!), ta plats och själv kunna skapa denna känsla av tradition och enormt vackra toner borde vara en del av terapi för stressade och deprimerade kvinnor. Det vore verkligen värt ett försök!

Pröva själva, jag kan rekommendera det!

 

3 Comments on “Urkultur

  • Hej! Vad kul att du gillade kulningen! Jag är ju ingen expert, men tekniken kan man lära sig och sen öva vidare på. Det är faktiskt magiskt att kula! Och mindfulness är fantastiskt. Du kan skriva till info@corkei.se angående mindfulness. Jag kommer att erbjuda mindfulnesspass genom mitt företag om ett tag och jag svarar gärna på frågor så långt jag kan!
   Ha en fin dag!
   Maria

   Gilla

 1. Åh vad kul att du hade en blogg att länka till från kommentaren i Jonnas inlägg, ska kolla mer snart ville bara säga att din kulning ger mig rysningar 🙂 Visste inte alls att det fanns kulningskurser, måste ta reda på vad det heter på norska och se om det finns några här ! Håller helt med om skogen som stor hjälp vid stress, fantastiska skog ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: